بسمه تعالی
جناب آقای دکتر عیناللهی
وزیر محترم بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
با سلام و احترام
براساس اطلاعات منتشر شده با هدف تحقق عدالت بین رشتهای، ترجمهی کتاب ارزش نسبی خدمات سلامت (کالیفرنیا سال ۲۰۱۸) در شورای عالی بیمه مورد تأیید قرار گرفته است و جهت بررسی مشکلات و چالشهای پیش رو در جلسات آتی شورای عالی بیمه مورد بحث قرار خواهد گرفت.
همانطور که مستحضرید در کشور ما پرداخت حقالزحمهی خدمات سلامت به روشی دوگانه انجام میشود. یعنی یک نوع نظام پرداخت براساس ویزیت است که سالانه از سوی شورای عالی بیمه پیشنهاد میشود و در هیئت وزیران تصویب میشود و دیگری ارزش نسبی خدمات که به صورت معادل ریالی «کا» تعیین میشود. تا کنون ارزش این دو به صورت مجزا از هم تعیین میشده است.
لذا درآمد برخی از رشتههای پزشکی که پروسیجر کمی دارند بیشتر به ارزش ویزیت وابسته است. با آغاز طرح تحول سلامت در جهت کاهش تبعیض بین رشتهای تغییراتی در میزان «کا» این رشتهها ایجاد شد. بررسیهای انجمن علمی روانپزشکان نشان داده است که با نسخهی جدید کتاب ارزش نسبی خدمات رشتههایی که درآمدشان به ویزیت وابسته است به علت کاهش «کا» خدمات یا حذف برخی از خدماتشان، دچار افت درآمد خواهند شد و تبعیض بین رشتهای افزایش خواهد یافت.
باید توجه داشت سازوکارهای پرداخت در ايالات متحده آمريكا نمیتواند برای همهی کشورها من جمله ایران، بدون بومىسازى مناسب باشد. زیرا کشور ما دارای نظامهای پرداخت و سیاستهای اقتصادی متفاوتی است.
در نهایت با توجه به اهمیت بالای خدمات رشتههای فاقد جراحی در ارتقای سلامت همگانی، اجرایی شدن ترجمهی جدید میتواند باعث آسیب به جامعه و افزایش بیعدالتی بین رشتهها شود. یعنی کاهش ضرایب خدمات روانپزشکی در کتاب جدید بهصورت غیرعادلانهای موجب افت درآمد و اختلاف بیش از پیش آن با درآمد سایر رشتهها خواهد شد.
با توجه به موارد فوق ضمن درخواست توقف اجرایی شدن ترجمهی جدید کتاب ارزش نسبی خدمات و تأکید بر تداوم استفاده از کتاب فعلی و اعمال اصلاحات در صورت نیاز، پیشنهادهای زیر را تقدیم میکنیم:
١. با مشارکت انجمنهای علمی، مدلسازی اقتصادی دقیق از درآمد رشتههای مختلف بر اساس پروفایل طبابت این رشتهها در ایران و ارزشهای پیشبینیشده در کتاب کالیفرنیا برای بررسی تأثیر آن بر تبعیض بینرشتهای انجام شود.
٢. متن فعلی و ارزشهای نسبی پیشبینیشده برای اطلاع و نظرخواهی در اختیار کلیهی انجمنها و متخصصان قرار گیرد.
٣. در صورتی که رعایت موارد فوقالذکر باعث کاهش تبعیض بینرشتهای شود، مصوبهی قانونی لازم برای لغو سیستم دوپارهی پرداخت (تعرفهی سالانهی مصوب هیئت دولت برای ویزیت و هتلینگ، و نظام پرداخت مبتنی بر پروسیجرها) گرفته شود؛ و نظام پرداخت کلیهی خدمات پزشکی (اعم از ویزیتها، مداخلات پیشگیری، و مداخلات و پروسیجرهای تشخیصی، درمانی و توانبخشی) یکپارچه شود.
۴. در صورت تحقق موارد فوقالذکر، با مشارکت انجمنهای علمی در جهت اجرای آزمایشی آن اقدام شود.
دکتر مجید صادقی
رییس انجمن علمی روانپزشکان ایران
1401/1/29