دیدگاه‌های انجمن در مورد راهنماهای جدید درمان مواد

جناب آقای دکتر ناصر ملک‌پور علمداری

رییس محترم مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماری‌ها

 

با سلام و احترام

انجمن علمی روان‌‌پزشکان ایران بدین‌وسیله لازم می‌داند در آغاز، از زحمات ارزشمند حضرت‌عالی و گروه تدوین‌کننده «راهنماهای بالینی تجویز نالتروکسان، بورنورفین زیرزبانی و اپیوم» در جهت استانداردسازی درمان اختلالات مصرف مواد و یکپارچه‌سازی خدمات بالینی صمیمانه قدردانی نماید. تدوین و بازنگری این اسناد نقشی اساسی در ارتقای کیفیت درمان،  افزایش  انسجام ملی در ارایه خدمات و بهبود مراقبت از بیماران دارد.

با این حال، انجمن علمی روان‌پزشکان ایران نگرانی جدی خود را نسبت به ورود برخی مفاهیم، جریان‌ها یا روش‌هایی که فاقد پشتوانه علمی کافی و استانداردهای لازم هستند، به راهنماهای رسمی وزارت بهداشت، ابراز می‌نماید. انتظار می‌رود راهنماهای بالینی ملی بر پایه پزشکی مبتنی بر شواهد، بی‌طرفی علمی، و اجماع حرفه‌ای باشند و از هرگونه شائبه تبلیغ یا  جانبداری از نهادهای خاص پرهیز شود.

طبق بررسی انجام‌شده، در اسناد فوق ارجاعات مستقیمی به «کنگره ۶۰» دیده می‌شود. نکات زیر در این خصوص قابل توجه است:
۱. «کنگره ۶۰» یک روش استاندارد و قابل‌ارائه توسط طیف متنوعی از متخصصان و مراکز درمانی نیست، بلکه یک ساختار مشخص و انحصاری است که اجرای آن منحصر به همان مجموعه است. درج نام چنین نهادی در اسناد رسمی وزارت بهداشت شائبه تبلیغ وحمایت  نهادی ایجاد می‌کند که با بی‌طرفی علمی راهنماهای بالینی مغایر است.

۲. شواهد علمی موجود درباره روش‌های منسوب به این مجموعه، از نظر کیفیت روش‌شناسی، طراحی مطالعات، جلوگیری از سوگیری و امکان تکرار مستقل، در سطح قابل قبول برای ورود به یک پروتکل ملی قرار ندارند و با استانداردهای راهنماهای معتبر فاصله زیادی دارد.

۳. این مطالعات عمدتاً تحت نظارت نهادهای مستقل و معتبر علمی که بتوانند رعایت اخلاق پژوهش و کنترل تعارض منافع را تضمین کنند، انجام نشده اند و اجماع علمی گسترده ای در تایید آن ها وجود ندارد.

۴. در صورت ضرورت اشاره به مداخلات حمایتی یا گروه‌های همتا، مناسب است از اصطلاحات علمی و عمومی مانند «گروه‌های کمک‌متقابل»، «حمایت همتایان» یا «مداخلات روانی ـ اجتماعی مکمل» استفاده شود و از ذکر نام یک سازمان خاص اجتناب گردد.

با توجه به مجموع ملاحظات فوق، موضع صریح و رسمی انجمن علمی روان‌پزشکان آن است که تمامی ارجاعات به «کنگره ۶۰» باید از تمام پروتکل‌ها حذف گردد. بدیهی است در صورتی که این اصلاح صورت نپذیرد، انجمن علمی روان‌پزشکان امکان تأیید و همراهی با انتشار نهایی این راهنما را نداشته و در آن صورت درخواست خواهد داشت نام انجمن در نسخه نهایی پروتکل‌های مذکور درج نشود.

 

دکتر سید وحید شریعت

رییس انجمن علمی روان‌پزشکان ایران

انجمن روانپزشکان ایران را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید:

مطالب پیشنهادی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *