انجمن علمی روانپزشکان ایران در طی یک سال گذشته دو بار به دکتر بهرام عینالهی وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی در رابطه با خودکشی کادر درمان نامه نوشته بود. این آخرین نامه در دوران وزارت وزیر دولت سیزدهم است.
متن نامه سوم به شرح زیر است:
جناب آقای دکتر بهرام عیناللهی
وزیر محترم بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
با سلام
این نامه پیرو دو نامهی پیشین انجمن علمی روانپزشکان ایران که طی ۹ ماه مسئولیت هیات مدیرهی کنونی خطاب به جنابعالی نگاشته شد و تاکنون بدون پاسخ مانده است، ارسال میشود. در آن نامهها، به مسالهی خودکشی پزشکان و دستیاران تخصصی پرداختیم، و آمادگی خود را برای کمک و حتی جلب حمایت جامعه تخصصی در بعد کلانتر اعلام نمودیم.
علیرغم تمامی پیگیریها، نامههای ما همچنان بیجواب ماندهاند. انجمن علمی روانپزشکان ایران به منظور جلب توجه شما به سلامت کادر درمان و مرگ غمانگیز همکارانمان، بارها درخواست ملاقات کوتاهی داشت که متأسفانه این درخواست نیز بیپاسخ ماند.
در پی این بیتوجهی، انجمن مجبور شد که وضعیت را با رییسجمهور فقید در میان بگذارد. هرچند که پاسخی رسمی از آن جانب نیز دریافت نشد، اما به نظر میرسد پس از آن، متعاقب جلسات مختلف، طرح ریزی اقدامات ارزشمندی با همت معاونان محترم آموزشی و پژوهشی آن وزارتخانه و برخی مدیران میانی وابسته برای بهبود این وضعیت اندیشیده شد. هر چند همچنان باورمندیم که بدون عزم کلان حاکمیتی، و در راس آن مدیریت مستقیم مقام محترم وزارت در هماهنگی با سایر دستگاههای مسول این مسالهی مهم که فراتر از خودکشی یک فرد یا اعضای یک حرفه، مسالهای اجتماعی است صرفا تسکین مییابد و چارهاندیشی درست نمیشود.
نتیجه آنکه باز متأسفانه شاهد اخباری تازه از خودکشی کادر درمان هستیم، وضعیتی که نشان میدهد همان اقدامات محدود به وزارت بهداشت نیز کارساز نبوده و همچنان اخبار ناگواری از فوت اعضای جامعهی پزشکی و کادر درمان براثر خودکشی منتشر میشود.
جناب آقای وزیر!
پایان مسئولیت شما نزدیک است. بیتردید برای بسیاری از کارهای ناکرده، فرصت چندانی ندارید. اما میتوانید دست کم با اقدامی که میتواند در آینده و توسط جانشین شما پیگیری شود، برای خود نام نیکی باقی بگذارید. نگذارید باز هم آنان که اجازه ندادند صدای جامعهی تخصصی به گوش شما برسد، و با توطئهپنداری کوشیدند حقایق را به اعداد و اعداد را به درصدها تقلیل دهند و آنها را ساخته و پرداختهی رسانههای بیگانه جلوه دهند، مانع شما شوند.
در پایان راهکارهای پیشنهادی مندرج در نامهی ۲۷ شهریور ۱۴۰۲ خود را مجدد تکرار میکنیم:
– استانداردسازی ساعت کار و کاهش ساعت در مورد غیرضروری موجود در برخی رشتهها
– توجه به وضعیت حقوق و بیمه و بهینهسازی شرایط زندگی
– مداخلات بهبود دهنده روابط بینفردی و احترام در محیط کار
– تسهیل امکان خودسنجی وضعیت سلامت روان از طریق طراحی ابزار مناسب
– فراهم کردن امکانات درمانی ویژه دستیاران با حفظ محرمانگی هویت ایشان
– توجه به آموزش افراد کلیدی (Gatekeepers) مانند اساتید و پرستاران و خود دستیاران
– انجام مداخلات فوری پس از خودکشی یک دستیار برای سایر دستیارانی که ممکن است تحت تاثیر قرار بگیرند.
– حمایت روانی از هم دورهایها، دوستان و خانوادهی دستیاران از دست رفته در اثر خودکشی
با احترام،
هیات مدیرهی انجمن علمی روانپزشکان ایران
۲۶ تیرماه ۱۴۰۳